Írjon nekünk

A szerszámok ápolása

Fertőtlenítés - mechanikus tisztítás
A biológiai szennyeződések eltávolítása tamponnal vagy kefével történik folyó víz alatt. Ezt követően a kémiai fertőtlenítés a műszerbe merítéssel vagy egy kijelölt fertőtlenítőszerrel történő permetezéssel történik.

FIGYELEM! Vérfoltok esetén elégtelen! Sterilizálást kell alkalmazni. A nedves mechanikai tisztítás után feltétlenül szükséges a műszert alaposan megszárítani, az illesztéseket és a kötéseket forró levegővel (pl. hajszárítóval) megszárítani, majd a műszert finom kenőolajjal vagy WD40 grafit spray-vel kezelni, amely kiszorítja a nedvességet még a műszer hozzáférhetetlen részeiből is, és így jelentősen meghosszabbítja az élettartamát és megakadályozza a rozsdásodást.

Fertőtlenítés - a kórokozó mikroorganizmusok elpusztítása
Kémiai úton részben elpusztítja, részben pedig megakadályozza a baktériumok további szaporodását. A fertőtlenítéssel azonban soha nem érhető el teljes hiányuk. Soha nem helyettesíti a sterilizálást. Nem pusztítja el a HIV-vírust.

A kémiai fertőtlenítés úgy történik, hogy a műszert kizárólag erre a célra szánt fertőtlenítőszerrel (pl. Sekusept Forte, Sekusept Plus, Insidur stb.) merítik vagy permetezik be. Az oldatot pontosan a gyártó utasításai szerint és a gyártó által meghatározott ideig kell elkészíteni.

FIGYELEM! A termék hosszabb élettartama érdekében fontos, hogy a műszereket a fertőtlenítőfürdőből való kivételt követően azonnal megszárítsa egy tamponnal vagy puha ruhával. Soha ne hagyja őket spontán megszáradni (eltávolíthatatlan foltok jelennek meg a műszeren).

Szárítsa meg az illesztéseket és a kötéseket forró levegővel (pl. hajszárítóval), majd kezelje a szerszámot az illesztésnél finom kenőolajjal vagy WD40 grafit spray-vel, amely kiszorítja a nedvességet még a szerszám nehezen hozzáférhető részeiről is, és így jelentősen meghosszabbítja az élettartamot, valamint megakadályozza a rozsdásodást.

Sterilizálás - elpusztítja vagy eltávolítja az összes mikroorganizmust.

A sterilizált eszközök sterilek, azaz orvosilag tiszták. A sterilizált műszerek fertőtlenítettek is. Bizonyos hőmérséklettől (a nyomástól függően) elpusztítja a HIV-vírust. Vagy gőzsterilizátorokat vagy forrólevegős sterilizátorokat használnak. A tökéletes sterilizáláshoz szükséges hőmérsékletet és időt a gyártó pontosan meghatározza, ezért azt be kell tartani.